E61 Touring Discussion The touring is also known as the wagon version of the 5 series.

Where the heck is my AUC sensor?

Old 05-30-2019, 12:13 PM
  #1  
New Members
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2017
Location: Here
Posts: 5
My Ride: 535xi wagon
Model Year: 2008
Engine: n54
Question Where the heck is my AUC sensor?



Hi, I have an 08 535xi wagon N54 engine, I have a 9c54 fault telling me the AUC sensor is bad, Is it supposed to be on the cooling fan shroud? All i can see there from front looking back on the LH side
is a large connector that has heavy duty cables attached like it's the fan motor plug? Looking at AUC sensors online they look a fair bit smaller, any help with this would be much appreciated before i purchase the part.
Thanks
Andy Thebrit is offline  
Old 05-30-2019, 12:55 PM
  #2  
New Members
 
Join Date: May 2019
Location: Minnesota
Posts: 6
My Ride: 2008 535Xi
Default

I think I know where this is located. I changed the cabin air filters yesterday and noticed this strange little sensor that I had no idea what it was. I looked up the AUC sensor and that appears to be it. It is located on the front edge of the passenger side cabin air filter lid if I was looking at the right thing. Check it out. Take off the lid and it should be attached.
Yendor1972 is offline  
Old 05-30-2019, 01:04 PM
  #3  
New Members
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2017
Location: Here
Posts: 5
My Ride: 535xi wagon
Model Year: 2008
Engine: n54
Default

Yes, you were right, thank you :-)
Seems strange to me that according to some sources, this little thing can make your engine cooling fan run?
A few weeks back my fan started to run on high (never heard it before in 4 years of ownership) and then cut off just as quickly as it came on
and in all my research (many were saying new coolant pump) and testing of the cooling pump i came across a few threads that siad it might be this
and also i have a fault code related to it so.............here's hoping :-)
Andy Thebrit is offline  
Old 05-30-2019, 01:40 PM
  #4  
New Members
 
Join Date: May 2019
Location: Minnesota
Posts: 6
My Ride: 2008 535Xi
Default

Hopefully that will fix your issue, and glad it is where I thought it was, I didn't want to sound like a shidiot.
Yendor1972 is offline  
Old 05-31-2019, 07:04 AM
  #5  
New Members
 
Join Date: Aug 2018
Location: Abbotsford, BC
Posts: 111
My Ride: 535xi wagon 6MT
Model Year: 2009
Engine: N54
Default

Well done folks. I also have an error for mine but no issues with the radiator fan. I wonder if I can temporarily put in the one from my E46. But I think that one is in a large larger piece.
kd7iwp is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
buumer
E60 Discussion
5
03-29-2019 06:15 PM
Tue-Track
E61 Touring Discussion
0
06-29-2013 12:32 PM
King5
E60 Discussion
4
11-26-2010 02:52 PM
SkiScubaSailDude
E60 Discussion
3
06-25-2004 01:10 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Where the heck is my AUC sensor?


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.