E60 Discussion Anything and everything to do with the E60 5 Series. All are welcome!
Sponsored by:
Sponsored by:

Not starting after engine is warm

Old 07-07-2019, 10:44 AM
  #1  
New Members
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2018
Location: Greenville, SC
Posts: 4
My Ride: E60 2008 535i, all factory options, no mods
Default Not starting after engine is warm

My ‘08 535i will not start after the engine is warm. They car starts perfectly fine when the engine is cold. The starter has no trouble turning over the engine when it engages. The battery is good and tested.
Superbear321 is offline  
Old 07-08-2019, 09:10 AM
  #2  
New Members
 
Join Date: Aug 2018
Location: Portland Or
Posts: 47
My Ride: 535xi hud night vision
Model Year: 08
Default

When you say it doesn’t start can you give other symptoms? Is it cranking or not. Any noises? Lights? Codes?
535xrayindigo is offline  
Old 07-08-2019, 11:19 AM
  #3  
New Members
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2018
Location: Greenville, SC
Posts: 4
My Ride: E60 2008 535i, all factory options, no mods
Default

No codes being read, no warning lights, and the only noise is the water pump.
Superbear321 is offline  
Old 07-08-2019, 12:34 PM
  #4  
New Members
 
Join Date: Aug 2018
Location: Portland Or
Posts: 47
My Ride: 535xi hud night vision
Model Year: 08
Default

Originally Posted by Superbear321 View Post
No codes being read, no warning lights, and the only noise is the water pump.
Is it turning over?
535xrayindigo is offline  
Old 07-09-2019, 11:48 AM
  #5  
New Members
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2018
Location: Greenville, SC
Posts: 4
My Ride: E60 2008 535i, all factory options, no mods
Default

Yes it runs fun once it starts. But the starter is not doing anything.
Superbear321 is offline  
Old 07-09-2019, 03:28 PM
  #6  
New Members
 
Join Date: Aug 2018
Location: Portland Or
Posts: 47
My Ride: 535xi hud night vision
Model Year: 08
Default

Originally Posted by Superbear321 View Post
Yes it runs fun once it starts. But the starter is not doing anything.
Are there any messages on the dash that pop up when attempting to start?

Has the starter been replaced? If so it may be missing a heat shield. It may also be a bad Crank Sensor.

If you feel so inclined you can try jumping the starter while hot to confirm if it is the issue.
535xrayindigo is offline  
Old 07-10-2019, 05:23 AM
  #7  
New Members
 
Join Date: Oct 2012
Location: Chestermere AB
Posts: 579
My Ride: 535xi
Model Year: 2008
Default

So when hot you hit the button and nothing? xray pointed to possibly a missing heat shield. I'd begin by seeing if you get 12V to the solenoid whilst attempting the hot start. If no 12V, problem is elsewhere.
audiophool is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
jsimon7777
E60 Discussion
7
12-23-2013 01:03 AM
C_o_s_m_i_n
E60 Discussion
2
12-20-2011 11:16 AM
BallyM5
DIY: Do It Yourself
6
06-07-2011 02:23 AM
aretardedorange
E60 Discussion
8
10-15-2010 08:38 PM
obrien2631
E60 Discussion
11
11-09-2008 07:50 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Not starting after engine is warm


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.