E61 Touring Discussion The touring is also known as the wagon version of the 5 series.

New owner of a 2006 Wagon

Old 12-15-2018, 02:42 PM
  #1  
New Members
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2018
Location: long Island , NY
Posts: 3
My Ride: 2006 530XI Wagon
Unhappy New owner of a 2006 Wagon

Need some advice , the engine consumes one quart of oil apr. every 300-350 miles , had a shop that is in business since 1977 ( specializing on BMW ) replace the external oil seperator and all the tubing at my request . Still no improvement , i did a conpression test on all 6 cylinders when i first noticed the consumption , cylinder #1 was at apr. 155 and the rest were at 160 , exhaust smoke is normal would have not bought car if i noticed oil burning exhaust . the engine is a 530 xi non turbo . My question is i have read that these engines due consume oil , 300-350 miles a quart normal ?
otiv is offline  
Old 12-16-2018, 01:56 AM
  #2  
New Members
 
Join Date: May 2013
Location: Montreal
Posts: 73
My Ride: 2010 535xiT Touring
Model Year: 2010
Engine: N54 3.0L Twin Turbo
Default

One quart every 350 miles definitely isn't normal, you have a leak or something else going on. Consider removing the shields under the engine - get a good look at the oil pan, joint between engine and transmission, front of the oil pan / front main seal area, and all aournd the head gasket. How many miles on the car? I assume you didn't find any oil around the spark plugs and injectors when you did the compression test. Good luck with this.
gman6262 is offline  
Old 12-16-2018, 09:49 AM
  #3  
New Members
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2018
Location: long Island , NY
Posts: 3
My Ride: 2006 530XI Wagon
Default

Thanks for the info. gman6262 , i have been under this car many times since i bought it no leaks , no oil stains on my driveway the car has 120,450 miles again thankyou for letting me know that 350 miles is not normal .
otiv is offline  
Old 12-16-2018, 11:27 AM
  #4  
New Members
 
Join Date: Mar 2018
Location: FTB
Posts: 38
My Ride: e61 535xi
Model Year: 2008
Default

I wonder if some valve stem seals have gone. That'd be about the only place where you might lose oil without seeing it externally. Well that or a head gasket.
Sirius815 is offline  
Old 12-16-2018, 09:58 PM
  #5  
New Members
 
Join Date: Jan 2016
Location: Napa, CA
Posts: 46
My Ride: 530xi Sportwagen
Model Year: 2006
Default

The E61 is known for having PCV issues that can result in high oil consumption. I'd look into that.

Jose
DaHose is offline  
Old 12-17-2018, 03:07 PM
  #6  
New Members
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2018
Location: long Island , NY
Posts: 3
My Ride: 2006 530XI Wagon
Default

Originally Posted by Sirius815 View Post
I wonder if some valve stem seals have gone. That'd be about the only place where you might lose oil without seeing it externally. Well that or a head gasket.
Thanks for your advice, I am afraid valve stem seals might be the problem i will just drive the car as is locallyy
otiv is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Johntee540
E61 Touring Discussion
4
01-25-2017 05:36 AM
JonathonK
E61 Touring Discussion
6
09-25-2016 07:01 PM
pangpang
E60 Discussion
27
11-07-2012 07:39 AM
Joe in Dublin
Private Member Classifieds
0
03-13-2007 11:09 AM
kurjan
E61 Touring Discussion
23
03-21-2006 11:04 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: New owner of a 2006 Wagon


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.