E60 Discussion Anything and everything to do with the E60 5 Series. All are welcome!
Sponsored by:
Sponsored by:

Transmission problem

Old 02-07-2019, 01:56 AM
  #1  
New Members
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2019
Location: Albany ga
Posts: 1
My Ride: 08 bmw 528i
Default Transmission problem

Iím getting code 17e5 donít know what this is but my transmission goes into limp mode when I get down in my gas! I have to pull over restart car and it drives fin until I do again! Any help please!!
Stoney123 is offline  
Old 02-07-2019, 09:18 PM
  #2  
New Members
 
Vlad525's Avatar
 
Join Date: Jan 2019
Location: Criseni, Ro
Posts: 21
My Ride: E60 525DA
Model Year: 2004
Engine: 525 M57 straight six @225BHP
Default

Hi Stoney, seems that you have problems with the E clutch. Take a look here,
https://axleaddict.com/auto-repair/Z...E-Clutch-Fault
Hope that helps.
Vlad525 is offline  
Old 02-08-2019, 09:52 AM
  #3  
New Members
 
Join Date: Dec 2018
Location: Long Island NY
Posts: 14
My Ride: 2005 530i
Model Year: 05
Engine: m54
Default

Stoney
I have had my e60 only a few months and was quite surprised when taking my car on a extended run to see family that as I attempted to pass another vehicle my car bucked a bit and went into failsafe mode. As many of us have stated shutting the car down briefly and restarting returned the car to normal operation. When I scanned the car with my Foxwell scanner I came up with code 4F85/ not present EGS: ratio monitoring, clutch E. When I researched this code it referred to a bad bushing for the shaft for E clutch. I also found several articles relating to valve body, solenoids, low on fluid etc etc. I have been turning wrenches since I was seventeen and as cars became more and more complicated I have found in my 43 years as guy working with my hands not all codes reflect the problem accurately. After much research and even a discussion with a terrific transmission guy down the street from me I decided to do the mechatronic kit (I used Pentosin fluid) and replace the valve body with a rebuilt one through RevMax. I was able to reset the transmission adaptions on the car and today for the first time really take it out for a hard drive. I am pleased to report that none of the original symptoms are present in the car. The upshifts were smooth as well as the downshifts even the second gear to first as you stop was no longer feeling funky. I am very relieved. I subbed out the work to my transmission guy as I at 61 yrs old did not want to lay under my car in the winter doing this service. If I had had access to a lift I would have been all over it. Be advised all symptoms are different, however I thought I would relay my story to you.
Tom
tttomttt is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
simplemind
E60 Discussion
10
08-11-2009 07:37 AM
tiptronic
E60 Discussion
16
02-08-2006 10:39 AM
oreo
E60 Discussion
3
10-03-2005 04:57 AM
dvw
E60 Discussion
66
07-07-2005 05:17 AM
PuRePLaYaZ
E60 Discussion
7
06-21-2005 06:24 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Transmission problem


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.