E61 Touring Discussion The touring is also known as the wagon version of the 5 series.

Keyless entry troubleshooting

Old 05-21-2018, 04:02 PM
  #1  
New Members
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2018
Location: Wilmington DE
Posts: 5
My Ride: 535XIT
Model Year: 2008
Default Keyless entry troubleshooting

We recently picked up a wagon and purchased it knowing the keyless entry was no good. It's now my job to figure out why and get it working for the Misses.

I started off by replacing the key fob battery and that resulted in no change. Now today, I replaced the diversity antenna as well with no change.

There was a previous hatch wiring repair that doesn't look to good....I'm going to repair that soon as well.

Besides that am I missing anything? Any way to test the fob or car? What fuses should I be checking?

Also...I accidentally broke the ribbon cable for the red plug...any one have an idea what that is? It sheared off and I can't see where it's supposed to go.
driftxsequence is offline  
Old 05-21-2018, 05:31 PM
  #2  
New Members
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2018
Location: Wilmington DE
Posts: 5
My Ride: 535XIT
Model Year: 2008
Default

Small update. keyless DOES work. range is short, the button press doenst always result in an action. I ordered a proper VL2020 battery as I rigged a CR2032 in there currently. Will test more tomorrow....
driftxsequence is offline  
Old 05-28-2018, 06:55 AM
  #3  
New Members
 
Join Date: May 2018
Location: London
Posts: 5
My Ride: 530i touring, N53, manual, PDC, DAB etc
Model Year: 2007
Default

I think the red ribbon should go down into the glass. The black ribbon goes up into the spoiler.
Neither of my fobs worked when I got the car, but a locksmith showed me they were both emitting signal.
Ultimately, I had to replace all the bodged loom wiring into the glass, including sorting the switch, and finding out how to ping the lid with no power, and then I found that the diversity antenna was knackered, and I replaced it.

Everything is now working properly. However - my red ribbon cable was OK.
Chris_B is offline  
Old 02-23-2019, 07:10 AM
  #4  
Banned
 
Join Date: Feb 2019
Location: united states
Posts: 1
My Ride: na
Default

That's strange locksmith service is needed for that fob issue..
martajlloyd is offline  
Old 02-25-2019, 08:25 AM
  #5  
New Members
 
Join Date: Aug 2018
Location: Abbotsford, BC
Posts: 101
My Ride: 535xi wagon 6MT
Model Year: 2009
Engine: N54
Default

I have the same issue with mine as well. I don't want to drop $400 on a new antenna amplifier if I don't know for sure if it's broken or not. I've looked at all the wires in the loom and they appear fine but I'm not opposed to replacing them if I have to. There is no sign of corrosion or water penetration on the amplifier module as some others have shown.
kd7iwp is offline  
Old 02-25-2019, 11:30 AM
  #6  
New Members
 
Join Date: Feb 2019
Location: DC
Posts: 13
My Ride: 2x E61, 1x E60, 1x E90
Model Year: 07,07,10
Engine: N52, N54
Default

This should be a good reference on which wires to trace. I had the same issue, what fixed it was the hatch wiring loom. I am now having the issues again but that is due to an imperfect job the first time.
dcfjord is offline  
Old 03-09-2019, 05:59 AM
  #7  
New Members
 
Join Date: Jan 2014
Location: maine
Posts: 10
My Ride: 5 series wagon cold weather package premium package
Model Year: 20006
Engine: ?
Default

I just wanted to add a comment to the diversity antenna issue, without starting yet another thread. My comment is: Be aware that there are two frequencies used on the E61: 868.4 MHz and 315 MHz. Make sure your replacement is the right one.
dennis_maine is offline  
Old 03-15-2019, 10:44 PM
  #8  
Senior Members
 
Join Date: Nov 2010
Location: Seattle, WA - Raleigh, NC
Posts: 626
My Ride: 2008 535xiT6
Model Year: 2008
Default

Originally Posted by dennis_maine View Post
I just wanted to add a comment to the diversity antenna issue, without starting yet another thread. My comment is: Be aware that there are two frequencies used on the E61: 868.4 MHz and 315 MHz. Make sure your replacement is the right one.
that's a very good post. thx. will be digging into this soon to sell the car in proper working condition.
norsecarnut is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
bayareaartist
E60 Discussion
1
01-11-2012 12:48 PM
motopokep
E60 Discussion
11
06-20-2011 07:07 AM
JohnDonovan
E60 Discussion
14
02-09-2011 11:26 PM
skeematics
E60 Discussion
2
12-02-2010 01:12 PM
JayJay
E60 Discussion
4
05-09-2006 06:54 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Keyless entry troubleshooting


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.