Head unit not programmed correctly - 5Series.net - Forums


E60 Discussion Anything and everything to do with the E60 5 Series. All are welcome!
Sponsored by:
Sponsored by:

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-30-2013, 03:39 PM   #1
New Members
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2013
Location: san antonio
Posts: 1
Default Head unit not programmed correctly

I just bought a 545i and notice when I turn on the car the head unit reads: HEAD UNIT NOT PROGRAMMED CORRECTLY! What should I do to get it working properly. Other than that, car runs great. Any help will be greatly appreciated,

Thanks
black knight is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2013, 04:17 PM   #2
Contributors
 
Join Date: Sep 2007
Location: Encino, CA
Posts: 1,712
Default

Was it doing that before you bought it? Sounds like somebody attempted to code it and botched up somewhere. Is it a Nav or non-Nav equipped car (easy way to tell - single disk slot or dual disk slots)?
advancedlogic is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2013, 06:09 PM   #3
New Members
 
Join Date: Sep 2012
Location: Greensboro, NC (USA)
Posts: 246
Default

I'd like a picture of that one.. new one on me
ncsugrad2006 is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2013, 07:25 AM   #4
Members
Senior Members
 
infin8's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Phoenix, AZ
Posts: 262
Default

Quote:
Originally Posted by black knight View Post
I just bought a 545i and notice when I turn on the car the head unit reads: HEAD UNIT NOT PROGRAMMED CORRECTLY! What should I do to get it working properly. Other than that, car runs great. Any help will be greatly appreciated,

Thanks
Did you buy it sight unseen? I would have asked the seller questions about this error before I purchased it, if maybe he tried coding something and failed. I would get as much info as possible about the cause of the error so you know where to begin trying to fix it. Otherwise you're looking for a needle in a haystack. Are you still in contact with the seller? I would call him up...
infin8 is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2013, 03:59 PM   #5
Members
Senior Members

 
Join Date: Jan 2012
Location: Dayton, OH
Posts: 528
Default

Just get someone with a optical device (OPS, etc) to reprogram or just take to the dealer and have the entire car updated.
Gee_115 is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2013, 07:27 PM   #6
Members
 
Join Date: Mar 2010
Location: dallas
Posts: 2
Default

there is a relay in the trunk under the spare tire. I spilled a bucket of water in the trunk one day {dont ask how ] and that relay shorted out. That relay controls cd/radio/head-up dispay. For 100$ you can get a new relay from a salvage dealer.When changed the relay, everything working now but at start up it says head unit not......
chrisgo is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2013, 07:38 PM   #7
Contributors
 
Join Date: Sep 2007
Location: Encino, CA
Posts: 1,712
Default

Quote:
Originally Posted by chrisgo View Post
there is a relay in the trunk under the spare tire. I spilled a bucket of water in the trunk one day {dont ask how ] and that relay shorted out. That relay controls cd/radio/head-up dispay. For 100$ you can get a new relay from a salvage dealer.When changed the relay, everything working now but at start up it says head unit not......
Ya that's the infamous MPM - Micro Power (control) Module, prone to liquid damage, along with the PDC. I had a liquid run-in with it years ago and picked up a new one and plugged it in. The head unit was fine. Quite a few others have had MPM failures and no head unit issues. It may be coincidental, or perhaps you encountered a short/surge that wiped your unit's programming.
advancedlogic is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2013, 04:56 PM   #8
Contributors
 
Join Date: Mar 2010
Location: Los Angeles, CA
Posts: 3,073
Default

Hmmmm....curious as to if the OP resolved this. No response in over a month?
balbs is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2017, 08:31 PM   #9
New Members
 
Join Date: Jan 2017
Location: MU
Posts: 2
Default

Its been years since the last post, but for reference, anyone out there stuck with this message, here's how I fixed mine.

This error suggests that the idrive is partially programmed/updated. Updating the head unit is a long process and requires several ECUs to be flashed. To remove the error, make sure all of the related ECUs are flashed with the same daten version and all have the correct VIN.

The related ECU list can be a bit of a challenge to find in INPA. The ones that I updated were: MOSTGW, MMI/CCC, VIRTSG90, VIRTSG91. It was easy for me to find as my head unit was replaced by a 2nd hand unit and I picked all the ECUs with the previous vehicle's VIN to update

Hope this helps!
tdusmoha is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
technic quadralock and amp harness justoracle Private Member Classifieds 4 12-10-2015 07:16 AM
Rebuilt 6HP26 valve body/mechtronics flashing EEPROM w84me E60 Discussion 0 07-10-2015 10:56 AM
New e60 535d m sport Touring Inty New Member Introductions 4 07-09-2015 09:48 AM
SMG parts for sale (non M) 2004 - 530i Mihainede85 Private Member Classifieds 0 07-07-2015 09:32 PM
E60 OEM Amp Install lukieno1 E60 Parts, Accessories and Mods 1 07-01-2015 04:37 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -8. The time now is 07:40 PM.


All content Copyright 2012 by Internet Brands, Inc.