Tail light issue on 07 530xi wagon - 5Series.net - Forums


E61 Touring Discussion The touring is also known as the wagon version of the 5 series.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-15-2018, 10:42 AM   #1  
New Members
Thread Starter
 
Join Date: May 2017
Location: Tacoma, WA USA
Posts: 9
My Ride: 06 530xi touring
Model Year: 2006 530xi
Default Tail light issue on 06 530xi wagon

So I have been trying to sort this out for months but all the info I find is either outdated or relates to sedans.

Im getting idrive warnings for both of my tail lights, license plate lights and my reverse lights.

Symptoms
1 - Both the running light and brake light (both lower bulbs) are always illuminated when the lights are active on the left drivers side. They both get brighter when the brake is applied.

2 - Only the running light (bottom outside) bulb is active on the right passenger tail when stationary but both the running light and brake light come on when the brake is applied.

3 - reverse lights and license plate lights do not work. (Assuming this is the hatch wiring)

Here is what I have done so far...
1 - checked the wiring harness to both tails. I saw no damaged wiring.

2 - checked the connector that plugs into the tails. I saw no damage.

3 - checked the actual tail light. One bulb socket had began to melt on the left drivers side tail (the lower outside bulb)

I ordered a replacement drivers side light and the error for that light is now gone but both lower bulbs are still Illuminating when the lights are on. The warning for the right passenger light is still active.

I really dont want to fry another light. Please help...
(I will update this post with pictures asap.)

Last edited by 253Touring; 05-15-2018 at 11:29 AM. Reason: Details
253Touring is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2018, 01:25 PM   #2  
New Members
Thread Starter
 
Join Date: May 2017
Location: Tacoma, WA USA
Posts: 9
My Ride: 06 530xi touring
Model Year: 2006 530xi
Default

Ok so I just removed the passenger right tail light and saw that there was indeed corrosion on the inner bulb holder.The plastic around where it seats on the taillight side had also started to melt.

I cleaned up the connection the best that I could and was able to get both tails to function properly but I still have no idea why this is happening.
253Touring is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2018, 01:27 PM   #3  
New Members
Thread Starter
 
Join Date: May 2017
Location: Tacoma, WA USA
Posts: 9
My Ride: 06 530xi touring
Model Year: 2006 530xi
Default

As far as the hatch wiring goes where can you purchase the replacement/repair kit? My local dealer wanted 1300 for a replacement harness.
253Touring is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2018, 01:29 PM   #4  
New Members
Thread Starter
 
Join Date: May 2017
Location: Tacoma, WA USA
Posts: 9
My Ride: 06 530xi touring
Model Year: 2006 530xi
Default

Is it normal for both of the lower bulbs to be illuminated when just the running lights are on? Seems odd for a single filament bulb.
253Touring is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2018, 06:08 PM   #5  
New Members
Thread Starter
 
Join Date: May 2017
Location: Tacoma, WA USA
Posts: 9
My Ride: 06 530xi touring
Model Year: 2006 530xi
Default

Nobody?
253Touring is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Wagon vs Wagon: M5 Goes Head to Head With CTS-V JonathonK E61 Touring Discussion 6 09-25-2016 07:01 PM
My 530xi is going under the knife & tail light question Hudson_CM E61 Touring Discussion 1 06-05-2015 04:49 PM
Tail light issue ernie2409 E60 Discussion 11 03-26-2012 06:59 AM
pre-lci tail light to Lci tail light jamesr2 E60 Discussion 2 04-23-2010 09:49 PM
E60 Sport Wagon vs. Volvo V70R Wagon kurjan E61 Touring Discussion 23 03-21-2006 11:04 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -8. The time now is 05:12 PM.


All content Copyright 2012 by Internet Brands, Inc.
We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.