E60 Discussion Anything and everything to do with the E60 5 Series. All are welcome!
Sponsored by:
Sponsored by:

Where do I start with what I've bought lol

Old 07-03-2019, 05:26 PM
  #1  
New Members
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2019
Location: Glasgow scotland
Posts: 6
My Ride: E60 525d msport automatic
Model Year: 525d msport 2005
Engine: 525d
Default Where do I start with what I've bought lol

Good morning guys bit if a puzzle for you guys lol

Anyways recently purchased a 2005 e60 525d msport auto "with lost keys"

Been off the road since 2013 in decent condition I thought and the cash I paid wasnt too bad.

Found out the cas2 unit was missing when I got it home

So lost keys . I had 2 options in mind

1. Get a replacement from the dealer
2. Get a ecu kit from someone breaking one

I went for the 2nd option . Key set inc transponder box that bolts on to the back of the barrel .cas 2 unit .and engine ecu dde5 unit

Woohoo got them all swapped over and now have power and an engine that's turning over (good sign) (btw this is when I found out the original ecu was missing also)

After a few electrical gremlins. the usual boot was filled with water and had its wicked way with the mpm.

So I decided to remove any old fuel from the tank. Let's face it 5yrold fuel cant be good . This also showed me the tank pump was knackered.

At this stage mpm and fuel tank pump purchased (second hand but good used )

Fresh fuel and filter fitted lines blew out . Ignition on pump kicks into life . Bleed the system . Hey presto fuel at the injectors. Lock them off still doesn't want to start

Check fault codes again only fault showing is for glow plug no6 short

It gets even worse at this stage lol .

Engine still wont fire but upon further investigation its had a 3.0 fitted at some point in tag on engine is 30 6D 3 and the stickers on the gearbox side says m57TUE2

From what I can tell there is a positive wire (disconected and no extra plug for it in the box) that runs from the ecu box to the o/s beside the air filter housing (original wire) that looks like the engines came from an e90 325 .

That's the fun part sorry for the lenthy read . If your still reading lol

I do have bmw inpa and other software with a d Kan usb and I have connected and went through some of it

Would the wiring looms be different from the e90 and e60 would anyone know


Thanks again kev.
Gilly06 is offline  
Old 07-04-2019, 06:07 AM
  #2  
New Members
 
Join Date: Oct 2012
Location: Chestermere AB
Posts: 575
My Ride: 535xi
Model Year: 2008
Default

I don't envy your task. At every turn you're finding a new problem. Any idea why it was taken off the road 6 years ago?
audiophool is offline  
Old 07-04-2019, 07:31 AM
  #3  
New Members
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2019
Location: Glasgow scotland
Posts: 6
My Ride: E60 525d msport automatic
Model Year: 525d msport 2005
Engine: 525d
Default

I'm not sure actually why it was taken off the road . All he said was the keys were lost and he had a company car so it just sat there . But somthing says it's to do with the engine change

Yeah its one of them cars where you just expect everything to be a problem lol

But I'm not going to give up I like a challenge and its only really my time so it's not costing me labour wise
Gilly06 is offline  
Old 07-04-2019, 08:23 AM
  #4  
New Members
 
Join Date: Aug 2018
Location: Abbotsford, BC
Posts: 119
My Ride: 535xi wagon 6MT
Model Year: 2009
Engine: N54
Default

I love that you're taking this on and willing to figure it out. It obviously takes time to do so but I look forward to reading more updates from you.
kd7iwp is offline  
Old 07-04-2019, 08:42 AM
  #5  
New Members
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2019
Location: Glasgow scotland
Posts: 6
My Ride: E60 525d msport automatic
Model Year: 525d msport 2005
Engine: 525d
Default

Originally Posted by kd7iwp View Post
I love that you're taking this on and willing to figure it out. It obviously takes time to do so but I look forward to reading more updates from you.
Ach it's all about learning lol

Just need to see if the 3 series engine wiring is compatible with the 5series ecu

Does anyone know if the vin would cause an issue with it not starting?
Gilly06 is offline  
Old 07-05-2019, 06:09 PM
  #6  
New Members
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2019
Location: Glasgow scotland
Posts: 6
My Ride: E60 525d msport automatic
Model Year: 525d msport 2005
Engine: 525d
Default

Well I managed to read the caz unit with ncs expert and read the file with ncs dummy . Now to change it to a 3.0 on there and put it back in then pair them again see how that goes .

Also found the ecu pinout diagrams so I'll get them printed off and see how it looks see if theres anything different
Attached Files
Gilly06 is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
gamblinfool
E60 Discussion
0
02-22-2017 09:26 AM
e60eric
E60 Discussion
2
08-01-2016 09:07 AM
bmw530dmsport
E60 Discussion
3
09-19-2012 07:11 AM
Armenian
E60 Discussion
18
12-29-2008 07:12 AM
shane
E60 Discussion
2
06-23-2005 01:38 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Where do I start with what I've bought lol


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.