Misfire after hard acceleration - 5Series.net - Forums


E60 Discussion Anything and everything to do with the E60 5 Series. All are welcome!
Sponsored by:
Sponsored by:

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-20-2018, 12:03 PM   #1  
New Members
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2016
Location: mi
Posts: 21
My Ride: 520xi
Default Misfire after hard acceleration

Hi guys. Has anyone experienced 29d2 misfire on cyl 6 after hard acceleration? Initially, I had a whole host of errors related to the vvt solenoids so I replaced both. Now the vvt errors are gone, but it is still running rough. I replaced all 6 injectors and swapped around the plugs and coils, but the misfire stays on the 6th cyl. If I start the car and drive easy, it runs great, no code. As soon as I floor it and accellerate through third gear, the check engine light comes on and it throws the 29d2 code. Any ideas? I would think wiring, but it comes and goes. 2007 530xi auto

Last edited by skeester; 01-22-2018 at 10:25 AM.
skeester is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2018, 01:24 PM   #2  
Junior Member
 
antho3024's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Location: australia
Posts: 1
My Ride: 07 530i LCI Msport
Default

I had a similar issue, start with your coil packs, swap say pack 1 with 6 and see if the problem folkows. I ended up having 2 bad coil packs that had failed due to oil pooling in the spark plug wells from a bad valve cover gasket.
​​
antho3024 is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2018, 09:15 AM   #3  
Senior Members
 
NoQuarter's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Indiana, USA
Posts: 1,315
My Ride: 2007 530xi: Sport, NAV, PDC, HUD, Cold Wthr, CA, Logic 7, HD Radio, SAT, Custom NCS coded options 2008 535xi: Sport, Night Vision, NAV, PDC, HUD, Cold Wthr, CA, Logic 7, SAT, Custom NCS coded options, Rear Seat Heat Retrofit, Passport 9500ci
Model Year: 2008
Engine: N54
Default

Been trying to come up with some ideas for you but I can't get past this:

Quote:
Now the only issue left is it is running rough. I replaced all 4 injectors and swapped around the plugs and coils, but the misfire stays on the 6th cyl. If I start the car and drive easy, it runs great
is it running rough or not? or is it only running rough when you get the misfire?
You replaced all 6 injectors with new ones?
NoQuarter is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2018, 10:26 AM   #4  
New Members
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2016
Location: mi
Posts: 21
My Ride: 520xi
Default

Quote:
Originally Posted by antho3024 View Post
I had a similar issue, start with your coil packs, swap say pack 1 with 6 and see if the problem folkows. I ended up having 2 bad coil packs that had failed due to oil pooling in the spark plug wells from a bad valve cover gasket.
​​
The problem doesn’t follow the plug or the coil. I also replaced the injectors. No change.
skeester is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2018, 10:28 AM   #5  
New Members
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2016
Location: mi
Posts: 21
My Ride: 520xi
Default

Quote:
Originally Posted by NoQuarter View Post
Been trying to come up with some ideas for you but I can't get past this:



is it running rough or not? or is it only running rough when you get the misfire?
You replaced all 6 injectors with new ones?
runs smooth when I start and if I keep it below 1/4 throttle. When I floor it, it gets to 60 or so and then runs rough (cyl 6 misfire code) even at idle. Then I can turn the car off and back on and it is back to smooth idle with no code.
skeester is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2018, 10:30 AM   #6  
New Members
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2016
Location: mi
Posts: 21
My Ride: 520xi
Default

Quote:
Originally Posted by antho3024 View Post
I had a similar issue, start with your coil packs, swap say pack 1 with 6 and see if the problem folkows. I ended up having 2 bad coil packs that had failed due to oil pooling in the spark plug wells from a bad valve cover gasket.
​​
Valve cover gasket and plugs have maybe 10k miles on them. No oil pooling and plugs look good. Not wet or oily, which made me think the injector was fouled. If the coil was bad, there would be an excess of fuel on the plug.
skeester is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2018, 10:31 AM   #7  
New Members
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2016
Location: mi
Posts: 21
My Ride: 520xi
Default

Quote:
Originally Posted by NoQuarter View Post
Been trying to come up with some ideas for you but I can't get past this:



is it running rough or not? or is it only running rough when you get the misfire?
You replaced all 6 injectors with new ones?
I edited the original post for clarity.
skeester is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2018, 10:34 AM   #8  
Senior Members
 
NoQuarter's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Indiana, USA
Posts: 1,315
My Ride: 2007 530xi: Sport, NAV, PDC, HUD, Cold Wthr, CA, Logic 7, HD Radio, SAT, Custom NCS coded options 2008 535xi: Sport, Night Vision, NAV, PDC, HUD, Cold Wthr, CA, Logic 7, SAT, Custom NCS coded options, Rear Seat Heat Retrofit, Passport 9500ci
Model Year: 2008
Engine: N54
Default

what is the history prior to this problem?

Ran perfect for a long time then suddenly this misfire?
NoQuarter is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2018, 10:50 AM   #9  
New Members
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2016
Location: mi
Posts: 21
My Ride: 520xi
Default

Has run well for the last 6 months, but as we all know, these things are money pits. I have had it for 2 years 20,000 miles and I have had to do more to this car than any other I have owned. Trans valve body and all related mechatronics rubber, much of the cooling system starting with water pump, engine gaskets, all of the front control arms, started, front drive shaft......

I have had tons of bmws and Audi’s and this one has got to be the worst. BUT, it drives like a dream.

That said, I have impa and Carley, but I am not very good at using them. Any suggestion on how I can use these tools to troubleshoot this problem?

Last edited by skeester; 01-22-2018 at 10:58 AM.
skeester is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2018, 11:06 AM   #10  
Senior Members
 
NoQuarter's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Indiana, USA
Posts: 1,315
My Ride: 2007 530xi: Sport, NAV, PDC, HUD, Cold Wthr, CA, Logic 7, HD Radio, SAT, Custom NCS coded options 2008 535xi: Sport, Night Vision, NAV, PDC, HUD, Cold Wthr, CA, Logic 7, SAT, Custom NCS coded options, Rear Seat Heat Retrofit, Passport 9500ci
Model Year: 2008
Engine: N54
Default

If you are quite certain you have eliminated all possibility that it is not due to coil/plug/injector then

1) It is still something specific to that cylinder, such as

DME circuits that drive that coil/plug?
coil pack wires
valves
cylinder
??
2) Or it is not just specific to cyl 6 but seems like it is because it is the one that keeps misfiring first.

I would get it out on the road and force the misfire numerous times to try and determine if it is indeed always and only a cyl 6 problem.
NoQuarter is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Loud thump during hard acceleration in first gear defaz E60 Discussion 7 12-09-2014 09:36 AM
hiccups under hard acceleration n54 2008 535i pavrom E60 Parts, Accessories and Mods 1 04-21-2014 02:35 PM
car vibrate on hard acceleration and transmission malfunction displayed skhalifeh E60 Discussion 14 10-16-2013 02:57 PM
Radio Cuts Out Under Hard Acceleration DTLNG E60 Discussion 3 11-05-2009 03:36 PM
530d Rough idling after hard acceleration gardovaz E60 Discussion 6 09-09-2009 03:48 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -8. The time now is 09:28 AM.


All content Copyright © 2012 by Internet Brands, Inc.
We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.